Vitaminy

5. dubna 2009 v 10:28 | Jiťule |  Užitečné informace
• Nemají žádnou E hodnotu, ale jsou nezbytné

• Většinu musíme přijímat stravou

• Většina vit. je citlivá na fyzikální jevy (teplota) a chemické jevy (nízké nebo vysoké pH)

• Vitamíny rozpustné ve vodě se navíc ztrácí vyluhováním
• Hypovitaminóza: částečný nedostatek vit.

• Avitaminóza: kompletní nedostatek vit.

• Hypervitaminóza: nadbytek vit. (hrozí u vit. rozpustných v tucích = proto jsou na lékařský předpis)


Dělí se podle rozpustnosti

• Rozpustné v tucích: A, D, E, K

• Rozpustné ve vodě: skup. B, C, kyselina listová, H


Vitamin A = RETINOL

• Vzniká z b-karotenu štěpením

• Význam:

- Vit. A: zrak, tkáňová imunita

- Karoteny: zrak, antikancerózní úč. ¯ riziko KVO (kardiovaskulárních onemocnění)

• Nedostatek: šeroslepost, poruchy stavby kostí

• Nadbytek: otoky kostí, bolesti hlavy

• DDD: 800 mg

• Zdroje:

- Vit. A: játra, mrkev

- Karoteny: játra, mrkev, petržel, špenát,

Vitamin D

• Ergokalciferol (rostliny) = D2, cholekalciferol (živočichové) = D3

• Vzniká v pokožce po ozáření z provit. D,

• Význam: správný růst kostí

• Nedostatek: měknutí kostí (osteomalacie)

• Nadbytek: kalcifikace měkkých tkání, tvorba močových kamenů

• DDD: 5 mg

• Zdroj: syntéza z cholesterolu, olej z tresčích jater


Vitamin E = TOKOFEROL

• Význam: antioxidant => ochrana tkání (při problémech s pletí), antikancerózní účinek, ¯ riziko KVO

• Nedostatek: vzácně

• DDD: 10 mg

• Zdroj: rostlinné oleje, obilné klíčky, listová zelenina


Vitamin K

• K1 = fytomenadion (zelené části rostlin), K2 = menachinon (syntetizuje se střevními bakteriemi), K3 = menadion, K4 = menadiol (syntetické)

• Význam: srážení krve

• Nedostatek: krvácivost - vzniká při poškození střevní mikroflóry (léčba ATB)

• DDD: 0,14 mg

• Zdroje: zelené syrové části rostlin (špenát)


Vitamin B1 = THIAMIN

• Význam: koenzym, pomáhá přenosu nervových vzruchů

• Nedostatek: porucha kardiovaskulárního systému a svalů, nebo Beri-beri (porucha neurologických pochodů)

• Hypovitaminóza vzniká při alkoholismu, hladovění, diabetu….

• DDD: 1,2 mg

• Zdroje: pšeničné klíčky, vepřové, hrách



Vitamin B2 = RIBOFLAVIN

• Význam: kofaktor, metabolismus S, T, B

• Nedostatek: záněty sliznic (vzniká při nedostatečné konzumaci mléčných výrobků)

• DDD: 1,5 mg

• Zdroje: játra, jeho dostatek je však plněn mléčnými výrobky


Vitamin B3 = NIACIN = PP

• Význam: koenzym

• Nedostatek: Pellagra (hrubá kůže) - konzumace kukuřice a čiroku (vazba niacinu na peptid), změny na sliznicích, kys. nikotinová - snižování hladiny cholesterolu

• DDD: 17 mg

• Zdroje: kvasnice, maso, vnitřnosti = játra


Vitamin B5 = kys. pantotenová

• Význam: metabolismus S, T, B, esenciální pro růst a fci organismu, regenerace kůže, vlasů

• Nedostatek: poruchy na kůži

• DDD: 8 mg

• Zdroje: více méně všude, játra


Vitamin B6 = PYRIDOXIN

• Význam: koenzym metabolismu AMK, homocysteinu (riziko KVO)

• Nedostatek: vyrážky, záněty sliznic

• DDD: 1,6 mg

• Zdroje: játra, pšeničné klíčky


Vitamin B12 = KOBALAMIN

• Máme zásoby vit. na několik let v játrech

• Význam: koenzym

• Nedostatek: anémie

• DDD: 3 mg

• Zdroje: hovězí játra a ledviny


Vitamin C = kys. askorbová

• Význam: syntéza kolagenu, metabolismus AMK, cholesterolu, ochrana LDL, redukuje Fe - lépe se vstřebává

• Nedostatek: únava, deprese, skorbut (krvácení dásní), porucha imunity

- Příčiny: kouření, stres, steroidy…

• DDD: 10 mg

• Zdroje: hlavně brambory, citrusové ovoce


Kys. listová = FOLICIN

• Význam: syntéza purinů a pirimidinů, tvorba krve

• Nedostatek: anémie = porucha tvorby krve, rozvoj KVO, Alzheimer

• DDD: 400 mg, těhotné a mladé ženy až 800 mg

• Zdroje: zelené části rostlin


Vitamin H - BIOTIN

• Význam: koenzym, metabolismus S, T, B

• V syrovém vejci vázán, vařením se uvolní

• Nedostatek: jen při genetické poruše

• DDD: 30 - 100 mg

• Zdroje: játra, vejce
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama