Lívanečky ze sušeného droždí

12. června 2009 v 19:55 | Kláruše |  Sladká jídla
Potřebujeme (na cca 20 větších lívanečků)
  • 500g hladké mouky
  • 750ml mléka
  • 60g cukru
  • 30g tuku (Hera apod.)
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 sáček sušeného droždí
  • tuk na smažení
  • špetka soli

Postup
Do dostatečně velké mísy dáme rozpuštěný tuk, přilejeme vlažné mléko, nasypeme cukr a špetku. Do mléka rozklepneme dvě vejce a rozšleháme. Pak vsypeme prosátou mouku a důkladně promícháme. Nakonec přisypeme a přimícháme sušené droždí. Mísu postavíme na teplé místo, kde necháme těsto cca hodinku kynout. Z vykynutého těsta tvoříme na rozehřáté pánvi lívanečky (pánev může být přímo lívancová, ale na normální to jde taky v pohodě), které smažíme na trošce oleje po obou stranách dozlatova. Po dosmažení ubrouskem přebytečný olej odsajeme. Podáváme obalené ve skořicovém cukru či namazané mazadly dle chuti - povidla, marmelády, nutela... Ozdobit můžeme strouhaným tvarohem či šlehačkou. Podávát je také můžeme se sladkým tvarohem, sladkým jogurtem nebo pribiňákem.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama