Zapečený květák v sýrové omáčce se šunkou

24. června 2009 v 14:21 | Kláruše |  Zeleninová jídla
Potřebujeme
  • balení mraženého květáku nebo hlávku čerstvého
  • šunku/párky/uzené - dle chuti a toho co se právě nachází v lednici:)
  • 100g eidamu
  • mléko, bazalka
  • světlá jíška
  • sůl, pepř
  • brambory
  • máslo, bylinky

Postup
Květák, rozdělaný na menší růžičky, vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud není měkký - ale nesmí se rozpadat! Mezitím si nakrájíme šunku/párky/uzené na menší kostičky a nastrouháme eidam. V hrnci si zahřejeme mléko (množství záleží na vaší chuti a množství zapékaného jídla, čím víc mlíka, tím víc omáčky). Když je mléko vlažné, přidáme většinu strouhaného eidamu a necháme ho rozpustit. Vznikne nám sýrová omáčka, kterou můžeme zahustit světlou jíškou a přisypat do ní bazalku. Do zapékací mísy vložíme květák a šunku/párky/uzené, zalijeme vzniklou omáčkou a dáme zapéct do trouby. Před koncem pečení zasypeme ještě zbytkem strouhaného eidamu. Doba pečení závisí na troubě - každá je jiná. Já to pekla cca 45 minut na 220°C. Podáváme např. s bramborama, které neloupeme, řádně omyjeme a uvaříme v osolené vodě nakrájené na plátky. Poté je na rozpuštěném másle společně s bylinkami opečeme na pánvi. Je to dobré a jednoduché!:)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama