Babiččina bramboračka

30. srpna 2009 v 17:05 | Gabriela |  Polévky
Potřebujeme
  • 2 velké brambory
  • hrnek sušených (čerstvých) hub
  • 2 hrnky čerstvé zeleniny (co je doma, neměla by chybět mrkvička, dále třeba celer, petržel, květák, hrášek, kedlubna...) - ideální je ten tácek na polívku, co prodávají
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 kostky slepičího nebo zeleninového bujonu
  • 2 lžičky majoránky
  • 1/2 lžičky pepře
  • solčanka, maggi a sůl podle chuti
  • 50g másla
  • 2 lžíce mouky

Postup
Nejprve si připravíme tmavou jíšku - do malého kastrůlku dáme rozpustit máslo, nasypeme mouku a mícháme, dokud kašička nezhnědne. Odstavíme. Do polévky můžeme dát i koupenou hotovou jíšku, ta ale tak nevoní:-)
Brambory oloupeme, spolu s očištěnou zeleninou nakrájíme na kousky. Česnek a cibuli oloupeme a také nakrájíme.
Do litru a půl studené vody dáme pokrájenou zeleninu, brambory a houby. Přivedeme k varu. Přidáme cibuli a česnek. Když je vše měkké (do půl hodiny), trochu to pomačkáme šťouchadlem na bramborovou kaši. Přidáme jíšku, dáváme jí postupně. Opepříme, dochutíme maggim, solí, solčankou, nakonec přidáme majoránku a případně čerstvou nebo sušenou petržel. Můžeme přidat ještě stroužek prolisovaného česneku.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Burritos.cz Burritos.cz | 31. srpna 2009 v 11:55 | Reagovat

prostě česká klasika =O) miluju tahle jídla

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama