Věnečky

3. dubna 2010 v 13:48 | Denča |  Dezerty a moučníky
venecky
Potřebujeme

Na těsto
  • 400g hladké mouky
  • 170g oleje (slunečnicový)
  • 1/2 litru vody
  • 1/2 litru vajec
  • sůl (cca 15g)
Na krém
  • 1 litr mléka
  • 5 vanilkových pudinků
  • 250g másla
  • rum
  • moučkový cukr
Na polevu
  • 300g moučkového cukru
  • cca 3 polévkové lžíce mléka
  • cca 1 lžíce citrónové šťávy
  • cca 2 lžíce rumu

Postup

Odpalované těsto

Do hrnce si nalijeme 1/2 litru vody, 170g ojele, sůl a počkáme až se to začne vařit. Jakmile se to vaří nasypeneme k tomu 400g hladké mouky a vařečkou rychle mícháme. Vzknikne nám tuhé těsto, poté odstavíme z plotny. Odložíme někam stranou a necháme vychladnout, tak aby se v něm dala udržet ruka, jakmile přestane pálit a udržíme v těstě ruku, v hrnci ještě ručně zpracujeme. Až těsto bude chladné, zamícháme do něj 1/2 litru vajec a rozmixujeme do hladka. Plechy si lehce vymažene olejem, těsto naplníme do zdobícího sáčku a silnější zdobící trubičkou děláme na plech kroužky. Necháváme mezi nimi větší prostor, protože se o hodně zvětší! Troubu musíme mít rozehřátou na 250 stupňů a jakmile do ní dáme plech s věněčkama, nesmíme jí v žádném případě už otevřít!!! Pokud by došlo jen k malinkému zchlazení, věnečky splasknou, takže NEOTEVÍRAT. Jakmile budou věnečky zlatavé, potom je teprve opatrně vyndáme z trouby a odložíme někam stranou. S plechem musíme zacházet jemně a nehrkat. Věnečky necháme chvilinku ještě na plechu a potom je přendáme někam na tác. Absolutně se nepřilepí k plechu :-) Necháme věnečky vychladnout, a až budou studené, můžeme je začít rozřezávat.

Krém

Uvaříme hustý pudink z litru mléka, 5 pudinků a cukru, snažíme se, aby tam bylo co nejméně hrudek. Cukru dle chuti, já dala na celou dávku 700g, protože věnečky se nesladí. Můžete dát ale i méně a potom klidně dosladit. Po uvaření necháme pudink úplně vychladnout. Do vychladlého pudinku zamixujeme jedno máslo, které musíme předtím nechat změknout v pokojové teplotě. Dále spolu s máslem do pudinku zamixujeme rum. Samozdřejmě dle chuti, já dala asi 6 lžic a popřípadě ještě dosladíme moučkovým cukrem. Musíme ochutnávat. Krásně hladký krém naplníme do sáčku se zdobící trubičkou a naplníme do věnečků.

Poleva

Do misky si dáme 300g moučkového cukru a dáme vařit mléko (stačí klidně v mikrovlnce). Do cukru přidáme cca 3 lžíce vroucího mléka, rum a citrónovou šťávu. Kdyby byla poleva moc hustá, naředíme ji vroucím mlékem. Dále buď rozmixujeme nebo jen pořádně umícháme vařečkou, dokud není polevá hladká. Vršky veněčků můžeme namáčet do polevy, popřípadě jen polévat. Osobné volím namáčení, je to potom hezčí. Hotové věněčky dáme do lednice a necháme trochu ztuhnout.

Na závěr bych chtěla doporučit, aby jste koupili kvalitnější vanilkový pudink a né ten nejlevnější, je to potom na krému znát :-) Věnečky jsou výborné, přeji dobrou chuť :-)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 corolka corolka | 3. dubna 2010 v 14:53 | Reagovat

Tak tohle vypadá nádherně!

2 Andrea Andrea | 22. dubna 2010 v 16:04 | Reagovat

Úžasné, fakt nechápu, jak to můžete takhle doma vytvořit, je to opravdu jako z cukrárny :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama