Mandle pro zdraví

25. července 2010 v 13:31 | Jiťule |  Užitečné informace
Mandle mohou být sladké nebo hořké, ale hořká jádra jsou velice nebezpečná díky značnému obsahu glykosidu amygdalinu. Při rozkladu s vodou, a to již v dutině ústní, dochází k uvolňování jedovatého kyanovodíku. Sladké mandle amygdalin neobsahují a poslední studie ukazují, že jsou velmi zdravé. Rostlinné oleje a další látky výrazně snižují hladinu cholesterolu, zlepšují činnost srdce, zmírňují pálení žáhy, působí preventivně proti osteoporóze a je jim připisován i afrodiziakální účinek. Mandle jsou bohaté na protidepresivní železo a hořčík, které mají vliv na naši psychiku a regulaci nálady. Nedostatek těchto látek má za následek podrážděnost, vznětlivost, nervozitu a také nespavost.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama