Zelenina a ovoce

17. července 2010 v 23:27 | Jiťule |  Užitečné informace
Různá úprava zeleniny a ovoce má vliv na využitelnost živin i odstranění antiživin (látky blokující vstřebání jiných živin). Tepelná úprava obecně snižuje obsah některých ve vodě rozpustných vitaminů a ničí enzymy, činí však zeleninu stravitelnější. Nejzajímavějšími druhy zeleniny z pohledu prospěchu pro zdraví jsou brokolice, zelí, růžičková kapusta apod. Obsahují specifické látky, např. protivředový faktor, protirakovinové látky. Červená řepa je také skvělou prevencí rakoviny. Okurky jsou díky obsahu křemíku dobré pro vlasy, zuby a nehty. Králem antimikrobiální zeleniny je česnek - přírodní antibiotikum. Jablka obsahují kromě mnoha vitaminů, antioxidantů či pektinu také například kvercetin, působící protizánětlivě a protimutagenně. Nesmíme však zapomínat na jejich schopnost upravovat pH těla a tkání v neprospěch rozvoje patogenních procesů.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama