Dietní prevence diabetu 2. typu

23. prosince 2010 v 11:43 | Jitul |  Užitečné informace
prevence diabetu

Diabetes 2. typu je většinou následkem nezdravého životního stylu. Projevuje se ve středním či vyšším věku. Tělo nedokáže inzulin využít. Tuto nemoc lze označit jako civilizační, procento nemocných stále rapidně roste. 


Prevence spočívá:

- redukce/udržení ideální hmotnosti

- fyzická aktivita

- snížení příjmu transmastných kyselin (ztužené tuky, jemné pečivo, plněné sušenky, instantní jídla, čokoláda, polevy, smažená jídla, mléko, tučné hovězí a skopové maso...)

- snížení příjmu druhotně zpracovaného masa (fast food, uzeniny, paštiky...)

- zvýšení příjmu polynenasycených mastných kyselin (rostlinné oleje, semínka, tučnější ryby - losos, sleď, makrela...)

- příjem potravy s nižším glykemickým indexem (celozrnné, pečivo, tmavá rýže, zelenina, méně sladké ovoce, ořechy...)

- příjem spíše složitých sacharidů (přílohy, celozrnné pečivo, knacky, zelenina (kukuřice, hrášek), luštěniny...)

- dostatečný příjem ovoce a zeleniny

- vhodná je konzumace kávy a ořechů


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama