Domácí celozrnné pletýnky

27. prosince 2010 v 15:19 | Markéta Hronová |  Slané dobroty

Potřebujeme (8-12 ks)
  • 300 ml vody
  • 40 g droždí (1 kostka)
  • 15 g pískového cukru
  • 500 g celozrné mouky žitné
  • 12 g soli
  • 60g vepřového sádla
  • hladká celozrná mouka špaldová
  • 40 ml mléka
  • 1 žloutek
  • kmín, hrubá mořská sůl, bílý mák, dýňová semínka

Postup
V 200 ml vlažné vody rozmíchejte 15 g cukru a 40 g droždí, nechte vzejít cca 20 minut klidně u topení nebo kamen. V mikrovlné troubě si můžete lehce předehřát 60 g vepřového sádla. K mouce přilejte vodu s cukrem a droždím, přidejte tuk a sůl. Propracujte v těsto, je-li příliš tuhé můžete přidat vodu (cca 100 ml). Dostatečně velkou nádobu s hotovým těstem přikryjte utěrkou a nechte kynout tak 15 minut u topení. Mezitím si rozkvedlejte žloutek s trochou mléka. Pracovní plochu si poprašte třeba hladkou celozrnou moukou špaldovou. Nakynuté těsto rozdělte přibližně na 10 stejných dílů a z každého dílu upleťte pletýnku - viz obrázek níže. Pletýnky naskádejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete je žloutkem s mlékem. Na posypání jsem použila bílý mák, dýňová semínka nebo hrubou mořskou sůl a kmín. Nechte ještě 10 minut dokynout. Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 20 minut na 200 stupňů Celsia.
pleteni
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 miro-smajda-daily miro-smajda-daily | Web | 27. prosince 2010 v 15:21 | Reagovat

Přeji krásné užití Vánočních prázdnin a nabírej síly na Nový rok 2011! :-*

2 Copyrights TEAM || Wendulka Copyrights TEAM || Wendulka | Web | 27. prosince 2010 v 15:24 | Reagovat

Mňam mňam, vypadají skvěle :)

3 Gajsihy Gajsihy | 30. prosince 2010 v 15:26 | Reagovat

huraaa, konecne recept na pecivo se zitnou moukou :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama