Domácí tvaroh s příchutí

14. prosince 2010 v 8:11 | Markéta Hronová |  Pomazánky, tvarohy
domaci-tvaroh

Potřebujeme (cca 3 porce)
  • 3 l mléka
  • hrst oliv
  • ½ čajové lžičky provensálského koření
  • špetka soli
  • olivový olej

Postup
   Tvaroh vyrábíme z čerstvého domácího mléka, je možné použít i kravské z veřejného mlékomatu, běžně kupované zhořkne. Mléko necháme stát v hrnci přiklopené pokličkou nebo zakryté utěrkou při pokojové teplotě několik dní. Během procesu kysnutí můžeme na hladině sbírat smetanu, kterou lze konzumovat třeba s ovocem. Dostatečně zkyslé mléko poznáme tak, že se oddělí jeho kapalné a pevné složky. Mléko v hrnci pak zahřejeme na plotně až k varu. Vybereme naběračkou maximum kapalné složky - syrovátky, opět ji lze samozřejmě vypít. Zbylou hmotu umístíme do utěrky, plátna nebo pleny. Ideální propustnost tkaniny musíme zkusit. Nyní polotovar tvarohu nachystaný v tkanině můžeme dle libosti ochutit, já tentokrát použila sůl, provensálské koření a velmi aromatický druh černých oliv. Otáčivým pohybem ždímeme poslední zbytky syrovátky. Po rozbalení utažené tkaniny by nám měl zůstat bochánek pevné konzistence a lahodné chuti!
   Hotový bochánek tvarohu uložíme do lednice nejlépe v uzavíratelné krabičce, kterou můžeme lehce vymáznout olivovým olejem.Výtěžnost i jakost tvarohu je velmi variabilní.
   Ochucení i následný způsob konzumace záleží čistě na vás.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama