Francouzská cibulačka

9. prosince 2010 v 22:47 | tmobilek |  Polévky
Francouzská cibulačka

Ingredience

  • 1 a půl litru vývaru (zeleninový, kuřecí)
  • 5 cibulí
  • ½ lžičky tymiánu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, lžíce másla
  • francouzská bageta
  • 80g nastrouhaného ementálu (nebo eidamu)

Postup

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka. V silnostěnném hrnci rozpálíme máslo a vhodíme do něj cibuli, kterou necháme asi pět minut sklovatět. Po pěti minutách stáhneme plamen na střední a cibuli za občasného míchání dusíme pod pokličkou asi dvacet minut.
Pokud cibule hnědne příliš rychle nebo se moc přichytává, plamen ještě ztlumíme. Až má cibule hezkou zlatohnědou barvu, zaprášíme ji moukou, tymiánem a necháme chvíli restovat, pak směs zalijeme vlažným vývarem a na mírném plameni vaříme dalších dvacet minut.
Během vaření polévky si připravíme bagetu, kterou nakrájíme na plátky zešikma a každý plátek poklademe sýrem, vyskládáme na plech a vložíme do trouby a pomalu zapékáme, dokud není sýr rozteklý a bageta křupavá.
Poté, co se polévka důkladně provaří, odstavíme ji z plamene a dochutíme ji solí a pepřem, případně tymiánem.
Polévku podáváme v miskách s několika plátky rozpečené bagety.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama