Křapáče

22. ledna 2011 v 15:55 | Gajsihy |  Sladká jídla
Křapáče

Ingredience
  • půl kila brambor
  • 2 vajíčka
  • sůl, pepř, majoránka
  • hladká mouka
  • rozpuštěné máslo
  • cukr

Postup

Brambory nastrouháme z větší části najemno, z menší nahrubo. Odebereme
přebytečnou vodu. Přidáme mouku (od oka cca 200g), vajíčka, po špetkách sůl,
pepř a majoránku. Umícháme těsto. Necháme si plotýnku (viz foto č. 1) zahřát a
zprudka opékáme. Jeden křapáč= cca jedna plná lžíce. Pomalu ihned nožem
podebíráme a odřezáváme od plotýnky, obracíme. Dáváme na talíř a z jedné strany
namastíme. Poté dáme cukr dle chuti a zatočíme jako palačinku.
příprava
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jitul Jitul | 23. ledna 2011 v 21:13 | Reagovat

Dnes jsem byla na Valašsku - Vsetínské vrchy a tohle jsem našla na jídelním lístku v restauraci :)

2 Ivanka Ivanka | 24. ledna 2011 v 8:20 | Reagovat

já se v tom teda vůbec nevyznám a přiznám se že o tomto slyším prvně, ale není to něco jako bramboráky s cukrem?:))

3 Gajsihy Gajsihy | 24. ledna 2011 v 10:52 | Reagovat

testo je podobne, jak na bramboraky, ale dela se to vlastne na ohni na plotynce ;) ale je to vyborne

4 angelik angelik | 28. ledna 2011 v 19:14 | Reagovat

ja jsem teda z valasska ,ale toto vidim prvne.za nase krajove jidlo bych to teda asi nepovazovala:)

5 Jiřina Jiřina | 12. ledna 2016 v 16:00 | Reagovat

Název KŘAPÁČE se používal kolem Ústí nad Orlicí. Jde o běžné těsto na bramboráky (brambory, mouka, vajíčko může i nemusí být, česnek, pepř, sůl, majoránka). Pekly se na plotně, jedly se suché nebo maštěné sádlem. Žádný cukr.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama