Kynutý chléb

19. března 2011 v 21:21 | Gajsihy |  Slané dobroty
Potřebujeme
  • 500g hladké mouky
  • 300g míchané mouky (žitné, celozrné...)
  • 550-600ml vody
  • droždí
  • lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • kmín/jiné koření/oříšky, olej

Postup
Nejdříve se udělá kvásek z 200ml vody a 400g hladké mouky a půl lžičky droždí. Pořádně zamícháme a přikryjeme utěrkou, necháme 6 hodin kynout. Poté nasypeme zbytek mouky, dáme vodu, 2 lžičky droždí, cukr a cca 5 min porádně mícháme, teprve potom přidáme sůl a koření/semínka a hnětneme aspoň 15 min. Poté dáme na hodinou až hodinu a půl kynout do olejem vytřené mísy, nahoře stlačíme a také potřeme olejem.
Nakonec se těsto vyklopí na pomoučený vál a prohnětne se prsty, ale ne tak, aby unikl všechen vzduch. Pokud těsto lepí, zaprášíme moukou. Vytvarujeme bochník a necháme ho ještě chvíli odpočinout. Poté ho dáme do vyhřáté trouby na 220 stupňů a pečeme 15 min, poté dopíkáme na 170 stupňů. Pekla jsem ho na 170 cca 40 min. Zkontrolujeme popřípadě špejlí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 angelik angelik | 19. března 2011 v 22:18 | Reagovat

vypada uzasne,ale te prace s tim:( urcite je skvely

2 Gajsihy Gajsihy | 20. března 2011 v 11:15 | Reagovat

jj, je pracny, ale fakt chutnal luxusne ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama