Čokoládový drak

7. května 2011 v 7:45 | Lenka.Turonova |  Dorty


Potřebujeme
Korpus:
  • 200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty
  • 200 g másla nakrájeného
  • na kousky + na vymazání formy
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody
  • 200 g přírodního cukru
  • 200 g přírodního krupicového cukru
  • 25 g tmavého kakaa holandského typu
  • 3 středně velká vejce
  • 75 ml (5 lžic) podmáslí
Náplň
  • višňová marmeláda s kousky višní
  • 200 g bílé čokolády
  • 500 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce želatiny práškové (již připravené podle návodu na obalu)
Obal

Postup
Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.
Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.
Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.
Pak jej podle potřeby vykrájejte do tvaru a jednotlivé vrstvy natřete marmeládou a krémem, který si připravíte následovně.
Čokoládu opět nalámejte do kastrůlku a na vodní lázni do rozpuštění zahřívejte. Čokoládu nemíchejte, aby se nesrazila, až je zcela rozpuštěna. Pak ji nechce chvíli vychladnout. Aby se nesrazila, nejprve do čokolády po částech vmíchejte trochu smetany, aby se pomalu zchladila a pak tuto směs smíchejte se zbytkem smetany. Podle chuti můžete ještě dosladit. Pak přidejte lžíci až dvě trochu vychladlé hotové želatiny a natřete krémem korpus natřený marmeládou.
Nechejte minimálně půl hodiny vychladnout, můžete i víc. Pak vyválejte marcipán, buď to doma připravený nebo koupený a obarvený podle chuti potravinářským barvivem. Marcipán vyválejte na troše moučkového cukru, aby se vám nelepil a obalte výsledný korpus.
Křídla uděláte z karlovarské oplatky, kterou nařezejte podle potřeby a obalte v marcipánu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Gajsihy Gajsihy | 7. května 2011 v 15:52 | Reagovat

tak ten je dobrej :-)

2 Tmobilek Tmobilek | 7. května 2011 v 18:01 | Reagovat

Je to pečeno na kolejích, takže to nebylo 100% podle původního plánu, ale když je přítel v čínském znamení draka, tak jsem mu udělala aspoň hezké překvapení a korpus byl mooc dobrý :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama