Hruškový koláč s mandlemi

16. září 2011 v 21:55 | tmobilek |  Dezerty a moučníky

Potřebujeme

Hrušková náplň
  • 3 pevné hrušky (příště spíše nastrouhat a posypat mandlovou náplní)
  • citronová šťáva
Mandlová náplň
  • 100g oloupaných mandlí, na sucho trochu opražených, úplně vychladlých
  • 55g jemného, krystalového cukru (méně, příliš sladké)
  • 70g másla
  • 1 vejce a 1 bílek
  • několik kapek mandlové příchutě (esence), nemusí být
Těsto
  • 175g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 120g másla nakrájeného na malé kostky a dobře vychlazeného
  • 3-8 lžic ledové vody

Postup
Nejprve si připravíme těsto. Smícháme mouku a špetku soli s máslem a vypracujeme drobenku. Přilíváme postupně studenou vodu, aby se drobenka spojila v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň 2 hodiny odležet.
Mezitím se připravíme mandlovou náplň. Utřeme máslo s pomletými mandlemi. Přidáme vejce, bílek a esenci. Po 2 hodinách si předehřejeme troubu na 180°C. Oloupeme hrušky a rozpůlíme je. Vyjmeme jádřinec a potřeme je citronovou šťávou. Poskládáme hrušky řeznou stranou dolů na prkénko a nakrájíme je napříč na jemné plátky. Plátky necháme u sebe, aby stále tvořily půlky hrušky. Kruhovou formu o průměru asi 23cm vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Z těsta vyválíme plát, který přesuneme do formy. Na těsto nalijeme mandlovou náplň a poklademe polovinami hrušek. Mírně stiskneme, aby se zanořily do mandlové hmoty. Lepší by možná bylo hrušky nastrouhat a nasypat na těsto a až poté posypat mandlovou náplní, aby byly hrušky i mandle rovnoměrně rozprostřené. Pečeme asi 40-50minut. Necháme vychladnout ve formě.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama