Ostružinový dort se zakysanou smetanou

10. září 2011 v 17:10 | tmobilek |  Dorty

Potřebujeme

Těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 125 g studeného másla, nakrájeného
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 vejce
Ořechová náplň
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 vejce
Borůvková náplň
  • 1 střední borůvkový kompot (nebo ostružin)
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 1 lžíce krupicového cukru
Smetanová poleva
  • 3 vejce, bílky a žloutky odděleně
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 200 ml zakysané smetany


Postup
Smíchejte všechny přísady na těsto a vypracujte hladkou pevnou hmotu. Těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny chladit.
Předehřejte troubu na 180 °C. Kruhovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Ořechy smíchejte s cukrem, skořicí a vejcem. Borůvkový kompot nechte okapat na sítu, šťávu zachyťte. Podle návodu na obalu pak uvařte pudink z pudinkového prášku, cukru a půl litru šťávy z kompotu (zachytíte-li o něco méně, zřeďte ji trochou vody).
Zchlazené těsto rozválejte na válu lehce posypaném hladkou moukou na kolo odpovídající velikosti formy. Položte do formy a pečte 20 minut uprostřed trouby. Pak korpus vytáhněte z trouby, opatrně na něj rozetřete ořechovou náplň, na ni rozložte borůvky a přelijte je pudinkem. Dort pečte dalších 15 minut.
Mezitím připravte smetanovou polevu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh se špetkou soli. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, potom přidejte zakysanou smetanu a nakonec velmi zlehka přimíchejte sníh z bílků.
Formu znovu vyndejte z trouby, na pudink rovnoměrně rozetřete smetanovou hmotu a pečte ještě 20-30 minut dokud poleva nezezlátne. Potom dort nechte zvolna vychladnout ve vypnuté, otevřené troubě.
Před podáváním dort poprašte moučkovým cukrem a podle chuti a možností ozdobte borůvkami. Dobré také je nechat dort v ledničce, pokud nemá tu správnou tužší konzistenci, aby se lépe krájel.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 angelik angelik | 10. září 2011 v 17:23 | Reagovat

tyhle dorty byvaji nejlepsi

2 Tmobilek Tmobilek | 10. září 2011 v 19:31 | Reagovat

Udělala jsem si ho jako takový svůj narozeninový dort. Moc chutnal, i když je potřeba opravdu dobře vymačkat šťávu, ať to není příliš vodnaté. Mamce zas trošku chuť kazila ta ořechová vrstva, mě to chutnalo :-)

3 Simka Simka | 11. září 2011 v 21:54 | Reagovat

Vypadá to skvěle!!! Jen..nechci rýpat..ale kde jsou tam ty ostružiny..:D?

4 Tmobilek Tmobilek | 11. září 2011 v 22:17 | Reagovat

Vidíš tam to fialové..? :-D To jsou ony. Babičkou v lese hezky nasbírané. Jen je tam ten pudink, tak nejsou moc vidět. Teda, pokud si nemyslela jako kde jsou v tom receptu. Dala jsem je místo toho kompotu borůvkového.

5 Simka Simka | 12. září 2011 v 10:31 | Reagovat

Jo, myslela jsem v receptu..:D Jako došlo mi to, jen jsem si to ověřovala..:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama