Snídaňová inspirace na každý den – 1. část

7. září 2011 v 16:34 | Kandee88 |  Užitečné informace

Na přání jsem pro Vás připravila ne vyčerpávající seznam některých nápadů na snídani. Troufám si tvrdit, že většinu z těchto snídaní již dávno znáte nebo je dokonce každý den vaříte, přesto jsem je zde ale pro připomenutí uvedla. Sem tam jsem přidala nějaké poznámky pro začínající se zdravou výživou, místní pokročilé mi snad prominou :). Jistě Vás napadne spousta dalších variant, tak se s námi o ně prosím na blogu podělte, protože inspirace není nikdy dost. Ráda bych ještě podotkla, že "je to všechno na jedno brdo", jde opravdu jen o varianty, různé možnosti a kombinace. Přeji Vám příjemnou zábavu při čtení, pestrou snídani a hlavně dobrou chuť. Vaše Kandee.



1. Ovesná kaše
Ovesná kaše patří mezi nejoblíbenější zdravé snídaně, z tohoto důvodu nejspíše nikoho příliš nepřekvapí. Přece jen je tu ale možnost, jak ji vylepšit :)
Krémovou konzistenci jaká je na obrázku získáme tak, že vločky rozmixujeme na jemnou mouku. Dále je uvaříme v mléce (já používám sójové), přidáme své oblíbené přísady a nakonec do kaše vmícháme vidličkou rozmačkaný zralý banán. Hotovou kaši můžeme posypat kokosem, kakaem, karobem, skořicí, rozinkami nebo jiným sušeným ovocem, müsli nebo praženými vločkami, nasekanými oříšky, pokrájeným čerstvým ovocem. Výborná je s kopečkem arašídového, mandlového nebo kokosového másla, hodí se také javorový sirup, med nebo džem.


[1]

2. Chleba s džemem, medem nebo arašídovým máslem + sklenice acidofilního mléka
Sice jednoduchá, ale velice chutná a rychlá snídaně. Džem vybíráme co nejkvalitnější. Pokud hubneme, tak můžeme použít 100% ovocnou pomazánku (Globus) nebo jiný džem s vysokým obsahem ovoce a naopak s nižším obsahem cukru. Arašídové máslo se dá běžně zakoupit v obchodě nebo ve zdravé výživě (opět prostudujeme složení), můžeme ho ale také jednoduše a levně vytvořit doma.
Z pečiva je výborná celozrnná kaiserka, žitný dalamánek, grahamová večka , lisované žitné nebo celozrnné slunečnicové chleby, dýňové celozrnné bochníky apod. Sklenice acidofilního mléka je nutná pro doplnění bílkovin. Můžeme vyměnit za jiný jogurtový nápoj, kefír, kakao, Caro apod.

[2]

3. Pohanková kaše
Na pohankovou kaši lze použít buď pohankovou krupici, pohankové vločky, lámanku nebo kroupy. Já bych doporučila spíše krupici, protože na její přípravu potřebujeme minimum času. Postup přípravy je podobný jako u ovesné kaše. Pohanku uvaříme v mléce a ochutíme medem, skořicí (opět podle chuti). I do této kaše můžeme přimíchat rozmačkaný banán (viz. obrázek). Výborně chutná se sušenými rozinkami (zkuste zlaté), švestkami, s jahodovým pyré apod. Další skvělá kombinace je pohanková kaše ochucená kakaem + jablko + kokos.



[3]

4. Ovesná placka s jogurtem a ovocem
Ovesné vločky nemusíme konzumovat pouze ve formě ovesné kaše nebo müsli. Zkuste si dát ke snídani ovesnou placku s jogurtem. Ovesné vločky můžeme rozmixovat, ale není to nutné. Připravíme si cca 6PL vloček, 2 bílky, skořici (množství podle chuti) a vše smícháme. Následně přimícháme vodu nebo mléko tak, aby vzniklo řidší těsto. Teflonovou pánev vymažeme řepkovým olejem (ubrouskem) a pečeme z obou stran do zlatova. Hotovou placku pomažeme jogurtem (bílý, jahodový Selský atd.) a poklademe pokrájeným ovocem.



[4]

5. Celozrnné pečivo se sýrem, šunkou a zeleninou
Pokud Vás sladká varianta snídaně omrzí nebo si chcete vzít snídani s sebou, zkuste pro jednou zvolit slanou variantu. Jako mazací sýr je vhodná např. lučina linie, Ricotta. Kuřecí nebo krůtí šunku vybíráme s vysokým podílem masa (minimálně 80%, nejlépe ale 94-96%), eidam 20-30%. Pečivo nakonec ozdobíme trochou pokrájené zeleniny.

[5]

6. Quinoa s ovocem a oříšky
Jedná se o poněkud netradiční snídani, přesto doporučuji tuto obilovinu vyzkoušet. Quinou uvaříme podle návodu na obalu (ve vodě). Hotovou quinou zalijeme sójovým mlékem, dokud se většina mléka nevsákne. Ozdobíme sušeným ovocem a oříšky, posypeme skořicí. Výborná je také kombinace quinoa + jablko + mandle + skořice.

[6]

7. Pohankové palačinky
Na pohankové palačinky potřebujeme přibližně 3 vrchovaté PL pohankové hladké mouky, sójové nebo kravské mléko (nebo vodu), 1 vejce nebo 2 bílky, skořici nebo jinou alternativu cukru a řepkový olej. Postup přípravy je stejný jako při výrobě klasických palačinek. Mouku smícháme s mlékem, vejcem a skořicí a vyšleháme do řidší konzistence. Teflonovou pánev vytřeme slabou vrstvou řepkového oleje a palačinky smažíme z obou stran do zlatova. Hotové palačinky potřeme např. bílým jogurtem, našlehaným tvarohem, přidáme ovoce a můžeme hodovat J.


[7]

8. Vločky máčené přes noc
Večer si do misky odměříme potřebné množství vloček a zalijeme přibližně hrnkem sójového mléka. Přidáme rozinky a skořici a necháme máčet až do rána. Ráno opět přilijeme trochu mléka, pokrájíme ovoce, přidáme oříšky a znovu posypeme skořicí. Mléko je přes noc krásně vychlazené, takže je to opravdu lahoda J. Pokud nám nechutná přírodní sójové mléko, můžeme zvolit vanilkové, čokoládové nebo jinak ochucené mléko (Alpro).

[8]

9. Jáhlová kaše
Jáhlová kaše je velice jednoduchá. Stačí povařit jáhly v mléce (přibližně 8-10 minut), před koncem můžeme přidat rozinky nebo jiné sušené ovoce, případně ochutit medem. Nakonec posypeme oříšky a skořicí nebo také pomerančovou kůrou.


[9]

10. Francouzský toast
Francouzský toast je skutečně vynikající záležitost. Nejdříve bychom měli sehnat skutečně kvalitní celozrnný toast (např. Penam - americký toast). Metličkou smícháme 2 bílky, ¼ hrnku mléka a skořici. Každý plátek toastu necháme obalíme ve směsi, dokud se do něj nenasákne. Rozehřejeme teflonovou pánev vytřenou trochou řepkového oleje a opečeme z obou stran. Posypeme skořicí, oříšky, rozinkami (opět dle chuti).

[10]

11. Bulgur s jogurtem a rozinkami
Večer si uvaříme bulgur ve vodě dle návodu. Uvařený bulgur necháme v misce vychladnout. Než půjdeme spát, tak do něj vmícháme bílý jogurt, rozinky a skořici. Přes noc bulgur do sebe natáhne jogurt a chuť rozinek. Ráno stačí do směsi pokrájet jablko.

[11]

12. Pohanková kostka
Tato snídaně je již složitější, protože vyžaduje více surovin a trochu zkušeností s pečením. Na přípravu tohoto perníku potřebujeme ¾ hrnku pohankové mouky, ½ hrnku ovesné mouky, ¼ hrnku pohankových krup, ¼ hrnku řepkového oleje, 1 hrnek sójového mléka, 1/3 hrnku medu nebo javorového sirupu, 2 velká vejce, 1 lžičku pečícího prášku, ¼ hrnku lněných semínek, ¾ hrnku mražených višní, ½ hrnku mražených borůvek a ½ hrnku nasekaných mandlí.
Ve velké misce smícháme pohankovou mouku, ovesnou mouku, pohankové kroupy, lněná semínka, pečící prášek a mandle. Dále rozehřejeme sójové mléko a přidáme do něj med a olej. Přidáme vejce a opět rozmícháme. Nyní spojíme suché a mokré ingredience dohromady a pořádně promícháme. Přidáme mražené ovoce. Vezmeme pekáč vyložený pečícím papírem a směs do něj vlijeme. Pečeme raději pomalu na 180° okolo 30-40 minut (doba je jen orientační).

[12]

13. Celozrnný toast s rajčaty a Zottarelou
Kvalitní celozrnný toast rozkrojíme a obložíme na tenké plátky pokrájenou Zottarelu, rajčaty, bazalkou a další zeleninou dle libosti. Posypeme svým oblíbeným kořením. Toast můžeme zapéct v mikrovlnce.

[13]

14. Ovesné smoothie
Občas se stane, že ráno zaspíme nebo zkrátka spěcháme na autobus a nemáme příliš času na přípravu snídaně a na její konzumaci. Pro tyto případy je vhodné ovesné smoothie, které je navíc velice variabilní, protože suroviny můžeme volit podle libosti, stačí mít doma mixér. Smoothie si můžeme přelít do termosky nebo jiné nádoby a vypít, až budeme na místě. Potřebujeme ½ hrnku ovesných vloček, ½ hrnku jogurtu, ½ hrnku mražených borůvek, trochu vody a mixujeme, dokud nevznikne smoothie. Ingredience samozřejmě volíme podle chuti :)

[14]

15. Domácí sypané müsli
Pokud nejsme spokojeni s nabídkou müsli, můžeme si ho velice jednoduše namíchat doma. Potřebujeme ovesné, pohankové a žitné vločky, dobrou vlákninu, špaldové lupínky, sušené neslazené ovoce, oříšky, semínka, kokos. Ráno stačí zalít hrnkem mléka, kefíru nebo smíchat s jogurtem.

[15]

16. Toast s arašídovým máslem obložený banánem
Celozrnné toasty opečeme na sucho na pánvi nebo v topinkovači. Mezitím si pokrájíme banán na tenké plátky. Opečené toasty pomažeme arašídovým máslem a poklademe plátky banánu. K této snídani se hodí sklenice kakaa, acidofilního mléka nebo kefíru.

[16]

17. Ovesné sušenky + sklenice acidofilního mléka
Většina sušenek obsahuje velké množství cukru, dokonce i jejich zdravější varianty. V případě, že se snažíte o hubnoucí jídelníček, není třeba se těchto sušenek vzdávat. Jejich přípravu zvládnete za pár minut doma.Potřebujeme 1 a půl hrnku instantních ovesných vloček, ¾ hrnku rozinek, ½ hrnku špaldové mouky, 1 kl jedlé sody, 1 PL vody, ¼ kl soli, ½ hrnku pšeničných otrub, 1 velké vejce, ½ hrnku třtinového cukru, ¼ hrnku řepkového oleje a 2 PL mléka. Smícháme vejce, rozinky, vodu a necháme přibližně hodinu nabobtnat. Mixérem vyšleháme cukr a řepkový olej. V misce dále smícháme vločky, mouku, jedlou sodu, sůl a pšeničné otruby. Do směsi vejce a rozinek přidáme mléko. Nyní smícháme suché ingredience s touto směsí, pořádně propracujeme. Rukou tvoříme placičky a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě raději pomalu na 180°do zlatova (přibližně 15 minut).
Místo třtinového cukru můžeme zvolit náhražku v podobě medu, javorového sirupu, apod.


[17]

18. Ovocná proteinová buchta
Na základní recept potřebujeme 150g jemně namletých ovesných vloček, 4 bílky, vodu nebo acidofilní mléko, vaničku nízkotučného tvarohu, 60g vanilkového proteinového prášku, 150g bílého jogurtu, 2 hrnky mraženého ovoce, oříšky nebo semínka, 1 kl prášku do pečiva, med nebo jiné přírodní sladidlo.
Ovesné vločky smícháme s tvarohem, jogurtem, práškem do pečiva, proteinem, trochou vody, rozpuštěným medem a rozmixujeme. Směs necháme přibližně 10-20 minut bobtnat. Dále si ušleháme bílky do tuhého sněhu a pomalu je vmícháme do připravené směsi. Nakonec směs posypeme mraženým ovocem a oříšky a vlijeme na pekáč vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180° 25-35 minut.
Ingredience do proteinové buchty můžeme různě měnit.

[18]

19. Chleba s cottage sýrem a zeleninou
Nakonec opět menší pauza od sladkých snídaní :)

[19]

Příště:
- Snídaňová inspirace na každý den - 2. Část

Použité obrázky:
1. http://edibleperspective.com/2011/06/undeniably-delicious/
7. http://www.google.cz/imgres?q=buckwheat+cr%C3%A9pes&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=830&tbm=isch&tbnid=mvJupu39h0qf4M:&imgrefurl=http://www.flickriver.com/photos/tags/fooddiary/interesting/&docid=96wqvYLOnrrAZM&w=500&h=333&ei=wIBjTryTKYbLtAaW-Jz9CQ&zoom=1&iact=rc&dur=367&page=4&tbnh=155&tbnw=211&start=62&ndsp=20&ved=1t:429,r:8,s:62&tx=106&ty=63
9. http://fortunavirilis.blogspot.com/2010/02/crock-pot-millet-and-amaranth-porridge.html
5. http://www.kuechengoetter.de/rezepte/Sandwiches-Brote/Power-Vollkornstulle-3288.html
8. http://sometimesiveg.com/2011/05/cranberry-and-pumpkin-seed-overnight-oats/
13. http://www.diabetes-ratgeber.net/Essen-und-Trinken/Italienisches-Sandwich-109557.html
4. http://en.petitchef.com/recipes/short-stack-fid-837450
18. http://ohsheglows.com/2010/06/28/will-run-for-cherry-banana-coconut-butter-bread/
11. http://johnstonesvinblanc.blogspot.com/2009/04/bulgur-wheat-porridge.html
15. http://5secondrule.typepad.com/my_weblog/2010/03/how-to-make-homemade-muesli.html
16. http://www.slashfood.com/2008/01/22/food-porn-daily-peanut-butter-banana-and-honey/
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 klarka91 klarka91 | 7. září 2011 v 16:52 | Reagovat

ad 1. ovesnou kaši mám radší s kousíčkama, lépe mě zasytí, takže rozhodně nemixuju vločky na mouku :)

2 Gajsihy Gajsihy | 7. září 2011 v 16:53 | Reagovat

slintam, nam :)

3 92sasa 92sasa | 7. září 2011 v 17:40 | Reagovat

Paráda:-) Dobře udělané, přehledné a receptíky vypadají lákavě :-)

4 Luczisha Luczisha | 7. září 2011 v 17:49 | Reagovat

Kandee, jsi nejlepší! :-)))

5 Kandee Kandee | 7. září 2011 v 19:04 | Reagovat

Ještě chystám 2. část :-)
Jinak holky mějte prosím strpení, obrázky budou u každé snídaně...technický problém :-)

6 angelik angelik | 7. září 2011 v 20:04 | Reagovat

uzasneeee!!!!! dekujeme moc!!

7 Petra Petra | 7. září 2011 v 22:59 | Reagovat

supr:-)

8 Yanictta Yanictta | 8. září 2011 v 21:24 | Reagovat

mnam mnam, super:)

9 lenkam2002 lenkam2002 | 8. září 2011 v 21:57 | Reagovat

ještě doporučuji variaci na toast s arašídovým máslem.. místo banánu lze navrch dát i meruňkovou marmošku.. a jak se skloubí sladkoslaná chuť arašídového másla a sladko-ovocná chuť marmelády tak je to mňamka!!

10 klarka91 klarka91 | 9. září 2011 v 4:41 | Reagovat

když jsme u těch francouzských toustů z amerických toustů penam - já je miluju jen tak hodit do topinkovače, na jeden pak namažu nutelu, na druhej marmeládu z černýho rybízu a k tomu si udělám velkej hrnek melty s mlíkem... to je žrádlo!!! :)

11 aneta.e aneta.e | 9. září 2011 v 13:53 | Reagovat

Moc děkuju, už půl roku mám k snídani jen mnou sypané müsli nebo ovesnou kaši , tak už to musim akutně prostřídat! Všechno vypadá k nakousnutí :-)

12 queen.elisabeth queen.elisabeth | 17. září 2011 v 13:50 | Reagovat

To vypadá naprosto báječně, musím nakoupit suroviny a jdu to vyzkoušet :D Slintám a to jsem zrovna obědvala :D

13 Rejčl Rejčl | 23. června 2012 v 10:36 | Reagovat

Už budu dělat čtvrtý recept :)

14 Maruška Maruška | 11. července 2014 v 16:28 | Reagovat

Urcite vyzkousim, potrebuju teda nakoupit hodne ingredienci koukam :)) Nicmene na piti kefir ci caro mi zustane, to piju celkem pravidelne :)

15 Jitka Jitka | E-mail | 27. ledna 2016 v 19:40 | Reagovat

Jé, skvělé tipy na snídani. Akorát prosím opatrně s tím sojovým mlékem, ve světě už se celkem dost ví o tom, že sója v nefermentované podobě (tedy např. sojové mléko) je pro člověka hodně zdraví škodlivá, z dlouhodobého hlediska. No, hezky je to popsáno tady: http://vyzivujicitradice.cz/2012/05/03/pozor-soja/  Japonci prý vědí, proč se u nich sójové mléko téměř nekonzumuje a přitom je to země, kde jsou zvyklí sóju jíst po staletí. Čekám, že se tato informace k nám v horizontu pár let taky dostane více do povědomí. Ti zvídavější už to vědí...

16 p.p. p.p. | 16. října 2016 v 22:38 | Reagovat

Jde ta buchta proteinová i bez proteinu :-) tedy jako klasická buchta ...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama