Šetřící strava

2. února 2012 v 19:44 | Jitul |  Užitečné informace

Každý to zná - nevolnost, tlak v břiše, nadýmání. To a jiné podobné příznaky udávájí jedno - tělo volá o pomoc. O odlehčení. Šetřící strava je vhodná při chronických zánětech žaludku, žlučníku, jater, slinivky, ale také u tzv. zkaženého žaludku nevhodnou těžkou stravou a poruchách trávení. Dietu lze držet i dlouhodobě.

Dieta č.2 - šetřící
Charakteristika - realimentační charakter, dlouhodobá, musí být pestrá, lehce stravitelná, nenadýmavá
Technologie - šetřící úprava (mouku před zahuštěním opražíme nasucho, poté rozředíme tekutinou a 15min.povaříme, vylučujeme semínka, ostré koření (celý kmín...), celozrnné pečivo, pečivo s kůrkou, luštěniny, nesmažíme, nepřipravujeme na tuku, tuk až do hotového pokrmu, nepodáváme příliš studené nebo horké pokrmy a nápoje, nápoje s CO2 a alkohol nepřijímáme, zřídka bílé suché víno, pokrmy připravujeme do měkka, pravidelný příjem stravy - po 2-3hod menší porce)
Vhodné potraviny
Maso - z mladších zvířat, odleželé, odblaněné, zbavené šlach a tuku, libové hovězí, vepřová kýta, telecí, jehněčí, netučná drůbež, králík, netučné ryby
Uzeniny - vařená, dušená šunka, dietní salám, jemné (drůbeží) párky
Mléko - i jako samostatný pokrm
Jogurty, kefíry, zakysaná mléka, acidofilní mléko, podmáslí - tyto potraviny vždy s povoleným druhem ovoce (aby tam nebyla semínka), netučný tvaroh, zřídka smetana na zlepšení pokrmů
Sýry - do 30%tuku v sušině, nezrající sýry (NE zrající sýry - Niva, hermelín, romadur...)
Vejce - v lehce stravitelné úpravě bez tuku (ztracené vejce, do pomazánek...)
Tuky - čerstvé máslo, jednodruhové oleje - přednostně řepkový na teplou kuchyni, olivový na studenou, margaríny omezeně
Cukr - ano, i med
Obiloviny - vločky, kroupy a krupky lisujeme
Mouka - na zahuštění, na sucho opražená a povařená
Příkrmy - brambory, bramborová kaše, dušená rýže, těstoviny, noky - krupicové, tvarohové, jemný dietní knedlík, polenta, pohanka, jáhly, amarant
Bezmasé pokrmy - pudinky, nákypy, ovocné tvarohové knedlíky (ne kynuté), rýžová kaše, těsta spařovaná, odpalovaná, nudlová
Moučníky - z těsta piškotového, tvarohového, odpalovaného, tvarohem, pudinkovým krémem, želatinou, kypříme sněhem, pečivovým práškem, sodovkou (NE droždí)
Pečivo - starší bílé rohlíky, žemle, bulky, veky, netučná vánočka nebo mazanec, piškoty, netučné sušenky, oplatky bez náplně, suchary, starší bílý chléb
Zelenina - mrkev, celer, petržel, pastiňák, mladá brukev, malé množství mladého květáku, hrášku, pórku, dále špenát, zelená fazolka, dýně, patizon, rajčata, hlávkový salát a jemu podobné druhy, rajčatová šťáva a protlak, saláty kyselíme citr.šťávou
Ovoce - dobře vyzrálé druhy bez tuhých slupek, zrníček, ne příliš kyselé druhy - v syrovém stavu i jako ovocné šťávy, džemy, rosoly, kompoty; vhodná jsou jablka, meruňky, banány, pomeranče, mandarinky, grepy
Koření - čerstvé natě včetně celerové, libečku, bazalky, majoránky, mletý kmín, vývar z kmínu, hub, bobkového listu, vanilkový cukr, citr. a pomer.šťáva i kůra
Nápoje - čaje bylinkové, slabý ruský čaj, nesycené minerální vody, ovocné šťávy, džusy, čaj s mlékem, švédský čaj, bílá káva (z melty), kakao, malcao, granko kakaové i ovocné, vita káva s mlékem
Nevhodné potraviny
Maso - tučné a tuhé
Uzeniny - tučné a kořeněné, jitrnice, jelita, tlačenka, zavináče, očka, kaviár, uzené maso
Sýry - plísňové
Pečivo - čerstvé kynuté, tučná těsta a moučníky, droždí na kypření
Vejce - připravovaná na tuku
Tuky - slanina, sádlo, škvarky, lůj
Zelenina - kapusta, zelí, cibule, okurky, ředkvičky, paprika, česnek, luštěniny, tvrdá zelenina
Ovoce - nadýmavé, tuhé, kyselé, s tuhými slupkami a větším množstvím zrníček (rybíz, angrešt, rebarbora, ostružiny, maliny, fíky, datle), mák, ořechy
Koření - dráždivé - pepř, paprika, ostré směsi, maggi
Pochutiny - hořčice, kořeněný kečup, majonéza, tatarská omáčka, ostré zálivky
Nápoje - alkohol, destiláty, zrnková káva

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama