Piškotový dort s čokoládovými prkny

11. května 2012 v 19:13 | tmobilek |  Dorty

Potřebujeme

Piškotový korpus:
  • 5 vajec
  • 200g hladké mouky
  • 150g cukru krystal
  • 5 lžic teplé vody
  • špetka soli
  • 1 lžičky kypřícího prášku
Krém:
  • 400ml smetany ke šlehání
  • 500g krémového sýra
  • cukr moučka
  • jahody
  • marmeláda - jahodová
  • čiré želé
  • potravinářské barvivo (modré)
  • 2 lžíce cukru
  • 200ml vody
  • jahody
Čokoládové dřevo:
  • 200g čokolády (víc než 45%)
  • cukr
Marcipánové listí:
  • 100g marcipánu
  • potravinářské barvivo (hnědá, oranžová, červená, zelená)


Postup
Z bílků vyšleháme tuhý sníh (pomůže nám špetka soli) a přidáme polovinu cukru. Promícháme. Ze žloutků a vody s cukrem vymícháme žloutkovou pěnu. Mouku smícháme s kypřícím práškem a smícháme s polovinou žloutků. Postupně přidáme polovinu bílkového sněhu. Poté opět polovinu žloutkové pěny. Promícháme a nakonec zlehka vmícháme zbytek bílků. Formy vymažeme a vysypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Pečeme při 180°C asi hodinu.
Korpus rozpůlíme a potřeme marmeládou. Připravíme si krém s našlehané smetany, krémového sýra a cukru. Nakonec vmícháme kousky jahod. Krém natřeme na korpus a přiklopíme druhou části korpusu. Celý korpus potřeme krémem. Je vhodné vytvořit na okraji korpusu přehradu, aby želé nesteklo. Do 200ml studené vody přimícháme 2 lžíce cukru a modré potravinářské barvivo. Přivedeme k varu a necháme prohřát asi půl minuty.
Na korpus poklademe jahody a zalijeme je želatinou. Necháme ztuhnout v lednici.
Mezitím si připravíme čokoládová prkýnka. Čokoládu společně s trochou cukru necháme rozpustit a potřeme jí rozložený pečící papír. Dáme do lednice. Když čokolády trochu ztuhne, rozřežeme ji na prkýnka a špejlí nakreslíme strukturu dřeva. Vrátíme zpět do lednice. Až zcela ztuhne, prkýnka nalámeme a obložíme jím dort.
Z marcipánu vymodelujeme listí a žaludy a namalujeme je potravinářským barvivem. Naaranžujeme je na dort.
Okraje dortu můžeme dozdobit zbylým krémem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 angelik angelik | 12. května 2012 v 10:24 | Reagovat

paaaani!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama