Domácí sýr

14. října 2012 v 5:49 | tuskak |  Slané dobroty
Potřebujeme
  • 2 l mléka
  • 1 citron
  • sůl (česnek, bylinky)

Postup
Tento sýr jsem dělala z právě nadojeného kozího mléka. Minule jsem z nepasterizovaneho kravského z mlekomatu a šlo to taky, mělo to pak ale hodnš tvarohou konzistenci.

Popis fotek a postup:
1. Varime mliko, dokud nezacne utikat z hrnce, prestaneme tedy tesne pred bodem varu. Nekde jsem cetla, ze teplota 70 - 90°C je idelani.
2. Vymackame do nej stavu z pulky citronu a pockamepar minut, jestli se syr vysrazi. Pokud ne, pridame jeste druhou pulku citronu.
3. Prefiltrujeme pres uterku
4. Syrovatka protecou a syr zustane v uterce
5. Poradne protrepeme
6. Uterku svazeme a nechame pres noc jeste vykapat.
7. Dal uz mi chybi fotky, ale druhy den plenu rozvazeme a syr ponorime do syrovatek, ktere nejak ochutime. Ja jsem zatim delala jenom se soli a s cesnekem a oba byly skvele. Sul pripadne utreny cesnek se rozmicha v syrovatce (neni treba nikterak setrit) a syr se do toho jeste na par hodin ponori.
8. Dobrou chut.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama