Lasagne alla Bolognese

19. října 2012 v 17:15 | tmobilek |  Těstovinová jídla

Potřebujeme (6 osob)
  • 650g mletého hovězího masa (můžete použít i napůl s vepřovým)
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 220g rajčatového pyré
  • 4 tenké stonky řapíkatého celeru
  • 1 sklenička červeného vína (150ml)
  • trochu tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 2PL olivového oleje
  • sůl, pepř
Lasagne
  • 3 vejce
  • 3PL oleje
  • 3PL vody
  • 300g hladké mouky
  • špetka soli
Bešamel
  • 500ml studeného mléka
  • 40g másla
  • 40g mouky
  • muškátový oříšek
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • cca 100g parmezánu

Postup
Nejprve je na řadě příprava omáčky. Pokud chcete připravit pravou boloňskou, je dobré si ji připravit den předem, aby se chutě hezky propojily. Do tlustostěnného hrnce dáme olej, když se zahřeje, přidáme směs mrkve, česneku, celeru a cibule, kterou jsme si buď v mixéru pomleli, nebo nakrájeli na velmi jemno. Směs restujeme 15 minut. Poté přidáme mleté maso, které opět osolíme a opepříme a vaříme dalších 15 minut. Vše zalijeme rajčatovým pyré (můžeme použít také krájená rajčata v plechovce) a po dalších 4 minutách vaření přidáme sklenku vína. Směs necháme 5 minut vařit a na závěr vše zalijeme vodou tak, aby hladina byla kousek nad směsí. Přidáme bobkové listy a tymián a necháme vařit. Následujících 3-4 hodiny stáhneme plamen a necháme pozvolna probublávat. Zhruba co půlhodiny zkontrolujeme množství vody, kterou stále přiléváme. Musíme ale postupně. Směs necháme vychladnout a odležet do druhého dne v lednici.

Další den ráno si připravíme těsto na lasagne. Do mouky zamícháme špetku soli, doprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přidáme vodu a olej a vypracujeme vláčné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet. Těsto potřebuje zhruba hodinu.

Těsně před přípravou si připravíme bešamel. V kastrůlku rozpustíme máslo, ke kterému přidáme mouku a vytvoříme směs, která se nám bude odlepovat ode dna. Teď postupně přidáme po troškách studené mléko. Musíme stále míchat, aby se nám nevytvořily hrudky. Mléko postupně přidáváme, až se nám vytvoří řidší směs. Pak už můžeme přilít zbytek mléka a asi 15 minut důkladně provaříme, aby nám bešamel hezky zhoustnul. Osolíme, opepříme, přidáme stroužek nasekaného česneku a ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku. S ním musíme být opatrní, protože je velmi aromatický.

Kouskem másla si vymažeme důkladně pekáček. Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto rozkrájíme na 5 kousků. Z každého vyválíme tenký plát o velikosti pekáčku a necháme lehce proschnout. Pak postupně vezmeme plát lasagní, ponoříme na chvíli do vody, aby zvlhl, a dáme do pekáčku. Musíme dát pozor, aby se pláty neprotrhly. Nebo můžeme nejprve dát plát lasagní do pekáčku a lehce ho vodou potřít. Přidáme ¼ bolognské omáčky, ¼ bešamelu a hrst parmezánu. Tak pokračujeme, až nám zbude poslední plát lasagní, které přikryjeme poslední vrstvu.

Pekáček strčíme do trouby a pečeme cca 30 min. Poté navrch nasypeme zbytek sýra a dáme na 5 minut pod gril. Popřípadě zvýšíme teplotu a pečeme jen shora.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 florri florri | Web | 23. června 2015 v 0:24 | Reagovat

pujcka pred vyplatou bez 1kc 8-O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama