Peřinkový koláč

4. listopadu 2012 v 15:01 | zapletalka.denca |  Dezerty a moučníky


Potřebujeme

Těsto
  • 170g špaldové mouky
  • půl balíčku bebe extra cereální (ne bebe dobré ráno, klasická bebečka)
  • 150 g změklého másla
  • špetička soli
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžíce bílého jogurtu
Náplň
  • 10 středně velkých jablek
  • lžíce medu
  • skořice či koření do moučníku
  • větší hrst Cinimis (nemusí být, lze nahradit strouhankou nebo jinými lupínky)
  • 2 lžíce vody
  • lžička másla
Sněhová peřinka
  • 4 bílky
  • lžíce cukru

Postup
Nejprve připravíme těsto -> smícháme mouku a rozmačkané bebe sušenky, přídáme lžíci jogurtu, vodu, špetičku soli a máslo, vše řádně promneme a necháme odpočinout. Mezitím si okrajíme jablka a nakrajíme na kousky (doporučuji nestrouhat, pokud jablka nakrájíme zachovají si lepší chuť) dáme do kastrůlku,přidáme trochu vody, med, skořici a lžičku másla a chvíli podusíme. Poté dáme těsto do kulaté formy, rozprostřeme ho, rovnoměrně na něj poklademe podušená jablka (a pokud jablka pustila více šťáv přidáme nadrcené ciniminis/lupínky či strouhanku, které nám nasáknou přebytečnou vlhkost). Pečeme v předehřáte troubě na 180 asi 35 minut. Ke konci této doby si vyšleháme z bílků a cukru tuhý sníh, vyndáme formu a sníh rozetřeme rovnoměrně po jablkách, vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 10 minut dokud sníh krásně nezezlátne e nevytvoří krustu. Po vychladnutí můžeme ihned podávat :) Koláč je vynikající i pokud jablka zaměníte za hrušky.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama